Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

WEB: Tarotul poate fi uneori folosit pt a schimba viitorul

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Romanian language forum
 
Previous :: Next  
Author Message
Ursus Post number 21054 Posted: 7th August 2014     Subject: WEB: Tarotul poate fi uneori folosit pt a schimba viitorul
View user's profile
„Tarotul poate fi uneori folosit pentru a schimba viitorul”

Data publicarii: 03/07/2014
Autor: Stefana Czeller

* dialog cu Carmen Lupan, care s-a specializat în divinaţia cu ajutorul cărţilor de tarot

Din negura timpului, oamenii şi-au dorit să ştie ce le rezervă viitorul. Una dintre cele mai complexe metode de divinaţie o reprezintă tarotul, joc de cărţi cu o origine misterioasă, în a cărui interpretare s-a specializat o suceveancă plecată peste hotare. Carmen Lupan, omul din spatele site-ului http://ro-tarot.twice.se/ unde sunt desluşite secretele tarotului, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Ce este divinaţia şi ce tehnici presupune?
Probabil că de fiecare dată când presimţim că se întâmplă ceva divinăm. Este natural, dar unii oameni sunt mai sensibili şi intuitivi ca alţii. Cu cât îţi antrenezi această intuiţie, cu atât mai sensibil devii, dar ca la orice altceva, este nevoie de străduinţă şi interes. Unii oameni sunt foarte intuitivi fără să ştie, alţii cred că sunt intuitivi, dar nu-şi ascultă decât prejudicăţile, care devin reale prin consecinţe. Poţi extinde divinaţia şi în alte domenii - de câte ori încerci să prezici vremea, bursa, şomajul etc.
Oricine poate arunca o privire în viitor sau doar oamenii înzestraţi cu un anumit dar?
Singurul dar de care este nevoie este fascinaţia. Tarotul nu este o simplă unealtă pentru divinaţie sau un simplu joc de cărţi, ci o filozofie întreagă despre viaţă şi om, incluzând dezvoltarea şi evoluarea lucrurilor care sunt ciclice. Un joc de cărţi este ca o poveste care conţine toate elementele prezente într-o viaţă de om. Fiecare carte conţine o posibilă dezvoltare a unui eveniment, concentrată într-un moment general în viaţa omului, depinzând de situaţia sa specifică. De exemplu, când apare o carte ca 7 de pentagrame, îţi spune că există eşuare, reconsiderare, dar trebuie să o bagi în context. Cineva poate eşua la un examen, altcineva la altceva. Tarotul conţine ideea că noi ne creăm viitorul şi că deja avem totul ce ne trebuie - suntem înzestraţi cu sentimente pentru a putea să legăm relaţii - cupe, energie fizică pentru a putea să ne mişcăm şi să muncim - bâte, resurse pe care le putem câştiga sau pe care le avem în noi şi inteligenţă sau măcar o filozofie de viaţă - spade care ne ajută să punem lucrurile într-o perspectivă. Magicianul reprezintă omul care este conştient de propria putere. Magicianul are aceste patru elemente pe masă - o cupă, o bâtă, o spadă, o pentagramă. Unii dintre noi sunt mai conştienţi de asta ca alţii.
Unii consideră ghicitul în cărţi legat de forţele întunecate, chiar de diavol. Ce le-aţi spune?
Ca şi în Biblie, filozofia din tarot are de-a face cu binele şi răul. În filozofia asta, Universul este Dumnezeu, iar răul şi binele, întunericul şi lumina, femininul şi masculinul reprezintă dualitatea în viaţă. Tarotul nu personifică însă aceste lucruri într-un dumnezeu şi-un diavol, ci le vede ca parte firească în tot ce ne înconjoară. Fiecare carte are o parte negativă. Magicianul poate, de exemplu, deveni manipulativ şi se poate folosi de alţii. Marele Preot poate iniţia o nouă Inchiziţie. Împăratul poate să ne protejeze, dar poate şi să ne limiteze şi chiar să ne înrobească. La fel e şi în natură. Apa este vitală pentru viaţă, dar ne poate şi omorî. Diavolul din tarot reprezintă neputinţa omului, sau mai degrabă sentimentul de neputinţă în viaţă, de slăbiciune, atunci când uităm că suntem liberi să alegem şi că deja suntem înzestraţi cu tot ce ne trebuie. Liberul arbitru ne ajută să alegem calea dreaptă, a binelui sau cea a slăbiciunii, a răului. Dar pentru a face asta este nevoie a înţelege că orice are un efect, o consecinţă pe termen lung, nu numai ca efect în viaţă şi-n jurul nostru, ci şi în noi. Roata Norocului este singura carte care este asociată într-un mod mai adânc cu soarta şi înseamnă că ceva aşa a fost destinat să fie. Unii o asociază de aceea cu Karma. Roata Norocului are în ea o anumită dualitate - unii pot avea în soartă mare noroc, iar alţii necazuri. Tarotul este plin de simboluri, dar aceste simboluri sunt create de oameni. Simbolurile, cu timpul şi cu evoluţia culturii, îşi schimbă semnificaţia, iar unele simboluri înseamnă lucruri diferite pentru diferite culturi.
Ce ar trebui să ştie novicii despre regulile tarotului?
Cărţile scrise despre tarot avertizează că trebuie păstrat într-o cutie şi că trebuie curăţat. Tehnica aceasta te ajută să te pui în contact cu energia universului. Timpul în care te ocupi să cureţi cărţile cu foc sau aer - lumânare sau tămâie, este folosit pentru a-ţi limpezi şi mintea. Unii tarotişti meditează înainte de-a etala, pentru a nu influenţa cărţile care apar.
Tarotul nu-ţi va crea un viitor mai bun şi nu-ţi va oferi secretul ultim. Cărţile de tarot nu sunt periculoase, şi dacă tu consideri că sunt, mai bine stai departe de ele. Dacă ai ghinion, sigur nu vine de la tarot, vine de la felul în care îţi trăieşti viaţa sau cum ţi-ai trăit-o până acum. Avem uneori capacitatea de a da vina pe lucruri exterioare când nu reuşim. Dar dacă elimini toate lucrurile despre care simţi că au energii negative, în primul rând nu mai ai pe ce da vina. Uneori cărţile îţi pot da o idee referitor la ce trebuie să schimbi, dacă eşti pe cale greşită, dacă sunt duşmani în jur... Ca să înveţi să interpretezi pentru alţii, trebuie să ai multă experienţă şi să o faci din inimă. Poţi să te aştepţi, ca ghicitor, la oameni care devin dependenţi de cărţi, şi care nu mai cred decât în ce le spun cărţile. Mulţi ghicitori ajută clienţii lor să se autodescopere, totul devenind un fel de terapie. De exemplu, unele persoane se străduiesc mult ca să atingă ţeluri economice şi profesionale, însă nu se străduiesc la fel de mult în relaţiile cu alţii, şi atunci normal că relaţiile nu funcţionează, sau viceversa.
Sunt, bineînţeles, reguli morale. Unii tarotişti nu vor să spună celui căruia i se ghiceşte absolut nimic negativ, ceea ce într-un fel înseamnă că nu ajuţi şi nu avertizezi. Alţii pot vorbi ca şi cum viitorul este bătut în cuie şi nu se poate schimba. Sfatul meu este că tarotul este o altă călătorie în viaţă şi trebuie descoperit treptat, ca orice altceva. Ce faci din el şi cum îl foloseşti depinde de tine.
Ce moduri de etalare există? De unde vin de fapt răspunsurile?
Cele mai obişnuite etalări sunt cele cu o carte, trei cărţi şi Crucea Celtică, alcătuită din 10 cărţi. Sincronicitatea este folosită ca explicaţie pentru faptul că tarotul funcţionează. De obicei, cărţile arată trecutul, prezentul şi viitorul. Dacă vrei să ştii când se întâmplă ceva, etalarea se face ţinând cont de timp, de exemplu o carte pentru fiecare zi a săptămânii. Probabil ca cea mai bună şi cea mai populară etalare este Crucea Celtică. Tarotul poate fi uneori folosit pentru a schimba viitorul. Aceasta se face prin două metode. Prima este mai concretă - eşti pe-o anumită cale şi vezi că nu duce spre bine, şi atunci te schimbi tu ca om sau schimbi calea. A doua foloseşte legea atracţiei: în etalare schimbă cărţile negative în cărţi pozitive, crezând că în aşa fel şi viitorul se schimbă.
Interpretarea mesajului cărţilor este un proces complex...
Trebuie avut în calcul că intuiţia contează, şi că unele cărţi vor fi interpretate greşit de multe ori, pentru că nu poţi pune punctul pe i sau pentru că nu ai curajul să spui sau să crezi ceea ce vezi. Uneori, persoana pentru care interpretezi nu este conştientă de multe lucruri. Important este să ţii cont de elementele din tarot - dacă întrebi despre dragoste şi primeşti pentagrame, legate de bani, lucruri materiale, nu este prea bine. Dacă întrebi de muncă şi-ţi apare 3 de pentagrame este un semn foarte bun, dar dacă întrebi de relaţie, partenerul te vede ca un fel de muncă în progres. De aceea, multe interpretări se fac prin excludere. Când interpretezi cărţile, cu cât mai multă experienţă ai şi cu cât eşti mai conectat cu intuiţia, cu atât mai bună va fi interpretarea.
Sunt cărţile infailibile?
Este foarte greu să spui cu adevărat dacă îţi spun mereu adevărul. În primul rând, cărţile îţi arată un viitor posibil, alteori un viitor neştiut şi de neconceput. Unii oameni pot avea experienţe destul de neobişnuite în viaţă. Nu este uşor mereu să pui punctul pe i. Cei foarte intuitivi vor primi ajutorul cărţii pentru a spune mai multe, cei care nu-s prea intuitivi trebuie să tragă mai multe cărţi.

Ce v-a stârnit interesul pentru tarot?
În vara anului 2003, m-a dus o prietenă la o ghicitoare, la un festival în Helsingborg, Suedia. Mi-a etalat cărţile pe-un an şi mi-a spus nişte lucruri care s-au dovedit a fi corecte. De exemplu, mi-a spus că în noiembrie voi lucra undeva unde o să vând lucruri şi o să încasez bani şi că în martie anul viitor voi începe să câştig bani buni. Eu terminam Facultatea de sociologie şi nu puteam să-mi imaginez că-mi voi deschide magazinul online de bijuterii şi nu am dat doi bani pe divinaţia ei, până lucrurile s-au desfăşurat cam aşa cum a spus ea. A fost atât de aproape de adevăr, încât mi-a trezit curiozitatea. Am realizat, învăţând tarotul, că am negat ceva care este important - că există forţe nevăzute, inexplicabile, misterioase, şi că trebuie să învăţăm să trăim cu acest mister. Suntem oameni mai întregi când îl acceptăm, şi asta nu înseamnă că trebuie neapărat să începem să ne interesam de tarot sau divinaţie, ajunge să începem să meditam.

Carmen Lupan s-a născut la Putna (Suceava). Când avea 13 ani, părinţii au emigrat în Suedia, unde a rămas 21 de ani. Din 2008, locuieşte în Spania.

A consemnat Ştefana CZELLER

Sursa:
http://www.ziarulevenim ... -150606.html
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Romanian language forum
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group